Szukaj na tym blogu

sobota, 19 października 2013

Sadpal do pieca

Cześć
Sezon grzewczy już się ruszył, co prawda palenie w piecu nie jest moim ulubionym zajęciem, no, ale jak mus to mus.  I tak powszedni zwyczaj: wstawać wcześniej rano,  ubrać się w ubrania robocze, maska przeciw pyłowa albo lepiej przeciw gazowa na twarz, rękawice na ręce i do kotłowni. Usunąć popiół, czyścić palenisko, co jakiś okres posprzątać górny szyber do tego celu są szczotki kominiarskie, generalnie masakra. A jeszcze ten straszliwy, ciemny, smolisty osad na wewnętrznych ściankach pieca. To mnie doprowadzało do szału. Miał wiadomo jak sie pali powinien być wilgotny w toku spalania wydziela się cała mnóstwo związków sadza, smoła i takie tam inne i oblepia palenisko od wewnątrz, smoła może być bardziej lepka a od czasu do czasu mniej, ale zawsze mam problem z usunięciem tego paskudztwa, które obklejając wewnętrzne ścianki wydatnie redukowało sprawność pieca.
Wolno powiedzieć, że smoła działa jak izolator, im grubsza warstwa (oblepiona na dodatek popiołem) tym mniej energii z spalanego miału lub żaru, przedostaje się przez stalowe ścianki do wody, a więcej leci w komin, czyli strata kasy (nie mówiąc już o sąsiadach, którzy wdychają to wszystko, na pewno nie na zdrowie). Nie mam pojęcia jak to wyliczyć, ale wiem, że jak piec jest kapitalnie czysty to woda, nagrzewa mi się szybko, a jak palenisko jest upaprany to bardzo wolno, logiczne!
Następna sprawa to komin, który należy czyścić przynajmniej raz w roku, bo zachodzi sadzą i tu też koszty, bo albo zapłacić kominiarzowi lub samemu kupić wycior do komina i linia lub sznur. Należy wtedy wejść na dach albo od spodu, a jak porządnie wtedy się wygląda :)

No i dochodzę do końca. Kumpel powiedział mi, że jest takie coś jak katalizator spalania sadzy, różne są na rynku, ale najbardziej cieszący się popularnością i skuteczny jest Sadpal. To taki zielonkawy proszek, niezapalny i nie wybuchowy, którego dosypuje się do paliwa ( miału, węgla, drewna) i wówczas piec jest w środku utrzymany w porządku. Jak go zakupiłem w sklepie internetowym i dorzuciłem pierwszy raz to płomień zabarwił mi się na żółto-zielono i dym z komina leciał nie ciemny jak zazwyczaj, ale białoszary albo taki biały. Znaczy to, że wypalanie jest pełne. Na opakowaniu pisało, że stosowanie go jest ekologiczne, no i ma to sens podobnie jak katalizatory w samochodach, dopalają paliwo i mniej substancji rakotwórczych przedostaje się do atmosfery.
Teraz nieco o owocach stosowania Sadpalu, co zauważyłem: piec jest w środku siwy albo biały, to zależy ile dodam proszku. Tak na oko to sypię za każdym razem plus minus dwie czubate łyżki stołowe na wsad (piec mam 60kW). Jak sypnę więcej sadpalu to jest w piecu suchutko i biało, fajnie to wygląda. Czyścić piec i tak trzeba, bo popiołu to jest od groma, ale jest on suchy i nie ma z tym problemu. Jakkolwiek na ściankach robi się tak łuska jak na wyschniętych jeziorach, i odpada po czasie. Na koniec napiszę, co powiedział mi znajomy jak zawołał kominiarza żeby tak na wszelki przypadek wyczyścił komin, kominiarz po pracy zszedł z drabiny zagadał, że komin był bez zabrudzeń, bo chyba ktoś go niedawno czyścił albo stosujesz pan, Sadpal.

7 komentarzy:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja do pieca przede wszystkim wrzucam węgiel z https://sobianek.pl/ i tak to robię praktycznie od początku. Jestem już przekonana do tego produktu, gdyż wiem, że będzie z niego bardzo mało odpadów oraz posiada on dobrą dla mnie kaloryczność.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moim zdaniem na pewno na dzień dzisiejszy najlepiej wychodzi ogrzewanie gazem i nie ma to znaczenia czy używamy go w domu czy w firmie. Muszę przyznać, że również jak skorzystałam z taryfy dla firm https://poprostuenergia.pl/gaz-dla-firmy/ to właśnie dzięki niej mogę teraz liczyć na niższe rachunki za gaz.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogólnie ja się na takich rzeczach do końca nie znam i dla mnie najważniejsze jest, aby było ciepło w domu. Wiem, ze także regularne wizyty kominiarza http://kominiarzszczecin.pl/ są wskazane, aby było wiadomo, że jest wszystko w porządku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety nie znam tego rozwiązania i muszę przyznać, że dla mnie bardzo fajną sprawą jest posiadanie sprawnego ogrzewania. Właśnie dlatego ja zdecydowałam się na to, aby firma http://ewol-ogrzewanie.pl/ wykonała u mnie instalację centralnego ogrzewania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno jak już zostało tu wspomniane to faktycznie przeglądy ciągów kominowych przed zimą są dość istotne. Od siebie ja mogę polecić każdemu doskonałego kominiarza https://kominiarz.warszawa.pl/ który u mnie co roku również robi przegląd i czyści cały komin.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie napisany wpis. Czekam na wiele więcej

    OdpowiedzUsuń